ico Спробуйте новий дизайн сайту!

Чемпіонат Європи зі стрибків у воду завершився тріумфальною перемогою України

Четвер, 22 Червень, 2017

Домашній Чемпіонат Європи став для України найуспішнішим в історії: наші спортсмени з рекордними десятьма медалями (три золоті, чотири срібні і три бронзові) і 244 заліковими очками посіли перше місце в командній першості, за що отримали довгоочікуваний Кубок. За даними офіційного сайту змагань, українська команда на два бали випередила головних конкурентів — росіян. Боротьба за головний трофей чемпіонату велася до останніх хвилин. При підрахунку командних очок враховуються не тільки медальні місця, а й позиції інших спортсменів. Самі змагання проходили з 12 по 18 червня в одній з кращих спортивних споруд Європи — столичному Центрі спорту «Ліко», де розмістилися Федерація України зі стрибків у воду і фітнес-клуб Sport Life.

Екскурс в історію

Стрибки у воду — вид спорту, який має свою давню історію і традиції. Досить сказати, що перший чемпіонат Європи з водних видів спорту відбувся ще в 1926 році в Будапешті. І, поряд з плаванням і водним поло, стрибки були включені в програму змагань. Правда, тоді в цій дисципліні було розіграно всього 2 комплекти медалей — у стрибках у чоловіків з 3-метрового трампліну і 10-метрової вишки. Минуло 90 років і стрибки в воду, нарешті, удостоїлися окремих змагань, які проводяться в непарні роки, і великої програми, яка включає в себе 13 видів програми. Цікаво, що в парні роки продовжує проводитися «об'єднаний» чемпіонат Європи з водних видів спорту. У програму цих змагань також включені стрибки в воду. Таким чином, стрибуни можуть боротися за нагороди щороку - або на своєму окремому турнірі, або в рамках турніру з плавцями, ватерполістами і синхроністами. Таке право стрибки в воду отримали в 1999 році. Також в непарні роки проходять окремі чемпіонати Європи з водного поло. 13 видів програми для стрибунів у воду вперше дебютували в рамках чемпіонату Європи з одних видів в Лондоні, в 2016-му році. Ще два роки тому, на окремому чемпіонаті Європи-2015 зі стрибків у воду в німецькому Ростоку, були розіграні лише 11 комплектів нагород. Минулорічний турнір в столиці Великобританії, з урахуванням Олімпійських ігор в бразильському Ріо-де-Жанейро, які наближались, проходили досить рано — з 9 по 22 травня. Старт головного турніру Старого світу розпочався рівно за три місяці до початку Олімпійських ігор. І тоді, напередодні Ігор в Ріо, українська збірна показала себе у всій красі, завоювавши 8 нагород.

Побити рекорд Лондона

Показово, що турнір цього року викликав чималий ажіотаж не тільки серед вболівальників, а й серед учасників: свої команди представили 23 країни Старого світу. Попереднім рекордом змагань з представництва була 21 збірна — на чемпіонаті Європи, який пройшов в 2012-му році, напередодні Олімпіади в Лондоні. Головний старт чотириріччя вже давно позаду. Можна було встигнути і відпочити, і перебудуватися на нову хвилю. Практично всі провідні команди — Росія, Німеччина, Італія, Великобританія — виставили на європейський чемпіонат в Києві свій найсильніший склад. Але навіть серед них найсильнішою, все-таки, виявилася Україна. «Спочатку доводилося вмовляти команди їхати до Києва. Далеко не всі з ентузіазмом сприйняли ідею поїздки в країну, де останні кілька років йде війна, — каже головний тренер збірної України Тамара Токмачева. — Вчора ж, коли змагання закінчилися, до мене підходили все. Буквально, кожен тренер, з кожної країни. Дякували і за організацію, і за сам турнір - його атмосферу. Відзначали, що Київ — прекрасне місто. Україна — в черговий раз показала себе гостинною, хлібосольної країною». Через 10 місяців після Ріо-2016, на старті нового олімпійського циклу, команди проявляють надзвичайний інтерес до змагань. І якщо аутсайдери поки лише придивляються до кращих спортсменів континенту, то кращі атлети їхали до Києва з найсерйознішими намірами.

Під чітким контролем преси

Проведення змагань такого рівня і масштабу викликало підвищений інтерес у представників ЗМІ. Тому щоб провести все максимально прозоро з моменту старту підготовки до заходу і до остаточного його фіналу, було організовано безліч заходів для медіа. Ще до проведення турніру журналісти мали можливість особисто оглянути місце проведення турніру і поспілкуватися з першими особами оргкомітету, партнерами і меценатами.

«Це грандіозна спортивна подія, якою зможе пишатися вся Україна, так само, як і проведенням Євро 2012 або Євробачення, — зазначив засновник групи компаній Sport Life Дмитро Єкімов під час прес-туру за 2 дні до відкриття Чемпіонату. — Зараз ми бачимо істотні вигоди, які отримує суспільство і держава при будівництві приватним бізнесом спортивних об'єктів. Серед наших 50 фітнес-клубів є і майданчики, готові приймати змагання світового рівня з плавання, боксу, інших бойових єдиноборств, сквошу, силових і танцювальних дисциплін. І зростання мережі Sport Life до 100 фітнес-клубів в найближчі три роки, можна буде всерйоз вважати грандіозним внеском в розвиток спортивної інфраструктури, масове оздоровлення населення країни. І зараз ми працюємо з іншими федераціями над будівництвом нових комплексів чемпіонського рівня. Ми будемо готові приймати чемпіонати Європи та Світу з десятків видів спорту!»

У свою чергу Ігор Лисов, президент Федерації зі стрибків у воду, зазначив: «Потрібно розуміти, як соціально важливо прищепити людям культуру займатися спортом і створити для цього необхідні умови. Таких людей, як Дмитро Єкімов, які внесли свою лепту в розвиток нашої країни і створення здорової нації, в формування майбутнього і формування іншої ідеології, можна перерахувати на пальцях. Сьогодні стало модно займатися спортом!»

Підводимо підсумки

Не встигли наші чемпіони і організатори відійти від ейфорії блискучої перемоги, як в прес-центрі Уніан їх вже чекали журналісти. У підсумковій офіційній прес-конференції взяли участь медалісти збірної України зі стрибків у воду: Анна Письменська, Олег Колодій, головний тренер збірної команди України зі стрибків у воду Тамара Токмачева, президент Федерації зі стрибків у воду Ігор Лисов і засновник групи компаній Sport Life Дмитро Єкімов.

В ході цієї зустрічі з журналістами Пан Лисов привітав спортсменів і вболівальників з перемогою, а також прокоментував підсумкові результати змагань: «Ми змогли прийняти і організувати чемпіонат завдяки появі в Києві ультрасучасного спортивного комплексу. Він є не тільки чудовим майданчиком для чемпіонатів будь-якого рівня, а й базою для підготовки наших українських спортсменів. Наша команда молода, має істотний потенціал для нових перемог на олімпіадах і чемпіонатах світу. Плюс наша дитяча школа починає підготовку спортсменів з 4-х років. Тому я впевнений, Україна назавжди стала зіркою водних видів спорту».

У свою чергу Дмитро Єкімов поділився планами про розвиток мережі фітнес-клубів Sport Life за кордоном: «Ми спілкуємося з багатьма європейськими країнами, але у них спорт до сих пір ще напівдержавний, тому і важче. Зараз ми почали працювати з Азербайджаном, Францією і Білорусією. У багатьох пострадянських країнах спорт досі залишився субсидованим, це об'єкт дотацій, а не взаємодії держави і приватного бізнесу, тому люди приїжджають і переймають наш досвід. Також ми ведемо переговори з Австрією та Угорщиною». Також Пан Єкімов розповів, що Sport Life починає загальнонаціональну програму реанімації об'єктів інфраструктури, які були споруджені ще в СРСР, і в рамках цього вже почався капітальний ремонт легкоатлетичного манежу в Запоріжжі.

У найближчих планах Ігоря Лисова і Дмитра Єкімова відвідати Азербайджан. «Ця країна добре підготовлена, вона приймала перші європейські олімпійські ігри. Інфраструктура в Азербайджані дуже хороша, але вдихнути життя, на жаль, вони не можуть. Тому ми плануємо поїхати до Міністра спорту Азербайджану в найближчі два тижні. Якщо у нас відбудеться домовленість, тоді наступною країною, де буде широко представлена мережа Sport Life, стане Азербайджан », — сказав Ігор Лисов.

За прикладом проведення цього Чемпіонату можна сказати, що Україна має всі шанси стати прикладом для інших Європейських країн в сфері розвитку спортивної інфраструктури, а розширення мережі спортивних комплексів не тільки долучить націю до здорового і спортивного способу життя, але подарує нашій країні безліч спортивних перемог.

Читати далі...