ico Спробуйте новий дизайн сайту!

Спортивна ейфорія: індустрія фітнесу все більш приваблива для інвесторів

Понеділок, 12 Червень, 2017

На 0,5-0,7 % за рік зростає в Україні попит на послуги фітнес-клубів, а тривалість життя завдяки регулярним заняттям спортом збільшується на 10 років, тому запит на нові фітнес-клуби досить великий. Чому інвестиції в фітнес-індустрію є найбільш вигідними сьогодні? І яка альтернатива капіталовкладення?

Банківський депозит

Віддати свої гроші в банк під певний відсоток — у всьому світі це найпростіший і досить надійний варіант зберегти і примножити свої кревні. «Тримати гроші на депозиті вважається найменш ризиковими вкладеннями, але в умовах української банківської системи даний тип інвестицій набуває досить високі ризики. Девальвація гривні, нестабільність банківської системи, коли дуже складно вибрати надійний банк — всі ці фактори зробили депозитні вклади дуже ризикованим капіталовкладенням», — говорить Ярослава Чапко, директор City Development Solutions.

Останні новини вітчизняного фінансового ринку тільки підтверджують цю думку. За даними НБУ, на лютий поточного року в результаті очищення банківської системи України ринок країни недорахувався понад 80 фінансових установ. У цій ситуації бути впевненим в тому, що довіряючи свої гроші банку, він не виявиться неплатоспроможним, досить складно.

Крім того, спостерігається обвал депозитних ставок. Тільки за першу декаду квітня прибутковість по депозитах знизили відразу кілька банків. Причому, дешевшають як гривневі, так і доларові, і вклади в євро.

Розглядаючи банки як спосіб вкладення коштів, варто пам'ятати, що з доходів за банківськими депозитами сплачується податок. Його ставка в 2017 році становить 18 %. Плюс доведеться заплатити 1,5 % військового збору, а це значить, що реальний відсоток буде нижче, ніж спочатку запропонований банком.

У будь-якому випадку, на стовідсоткову надійність банківського вкладу розраховувати не варто, оскільки політичні або економічні обставини, а в нашій країні вони можуть змінюватися зі швидкістю звуку, можуть привести до заморожування коштів. З цієї ж причини не менш ризикованими можуть бути такі фінансові інструменти як пайові інвестиційні фонди, придбання акцій або облігацій.

Золото і коштовності

Незважаючи на те, що останнім часом золото і дорогоцінні метали подорожчали, цю сферу навряд чи можна розглядати як дуже вигідну нішу для інвестицій. Як правило, інвестори вкладають в золото тільки тоді, коли виводять свої заощадження з акцій, облігацій та інших фінансових продуктів з метою перечекати кризовий період.

Як тільки криза відступає, шукаються більш вигідні способи вкладення коштів. Цим і обумовлений зростання цін на золото в скрутні часи. Але з економічним підйомом ціна на дорогоцінні метали неминуче падає.

Житлова нерухомість

В Україні інвестиції в житлову нерухомість завжди вважалися дуже вигідним інструментом вкладення коштів: вона рідко знецінюється, а наявність вільних квадратних метрів дозволяє отримувати пасивний дохід від здачі їх в оренду.

Однак сьогодні для інвесторів в об'єкти житлової нерухомості спостерігається менш приваблива перспектива, ніж 10 років тому. Як свідчать дані агентства нерухомості «Благовіст», вартість житла в Києві постійно знижується. Тільки за останні пару місяців середня ціна на нерухомість знизилася з $ 1,58 тис. До $ 1,56 тис. За 1 м², або на 1,3 %. У гривневому еквіваленті падіння склало 3,1 %. Якщо врахувати безперервно зростаючу вартість утримання житла поряд з падінням цін на квадратні метри, то інвестиції в придбання квартири з розрахунком на її подорожчання і вигідний перепродаж в недалекому майбутньому здаються досить сумнівними.

Та ж ситуація і зі здачею житла в оренду. Крім сезонного подорожчання на початку осені, ціни в минулому році на орендовані квартири трималися практично на одному рівні і навіть знижувалися, що в першу чергу пояснюється постійно зростаючими комунальними тарифами. «Для орендарів сьогодні дуже важливо, щоб суми в платіжках були не дуже високими. А це означає, що на перший план виходить опалювальна площа, наявність лічильників на газ, воду, тепло, в цілому теплоізоляція квартири (нові енергозберігаючі вікна, двері, зовнішнє утеплення). З огляду на такі вимоги, власнику доведеться робити дорогі ремонти», — зазначає Валентина Остапчук, ріелтор.

Як відзначають експерти, сьогодні окупність квартири з метою отримати дохід може становити 15-20 років і більше.

Cпортивна інфраструктура

На тлі високих ризиків, пов'язаних з купівлею квадратних метрів під торгові об'єкти, інвестиції у відкриття фітнес-центрів виглядають більш привабливими.

«Сьогодні є чимало прикладів, коли незатребувані площі в торгових центрах здають саме під фітнес-клуби. Рентабельність для власників будівель в таких рішеннях може бути різною і залежить від багатьох факторів: площі, орендної ставки, витрат на обробку приміщень. До слова, питання обробки — особливо актуальне для орендаря, він хоче отримати вже готовий об'єкт, «під ключ», в якому не потрібно нічого допрацьовувати. Але в будь-якому випадку, якщо є приміщення, які довгий час залишаються незатребуваними, краще їх віддати під фітнес-центр. Це приверне в середньому 500 чоловік в день, причому, як правило, це люди з доходом середнім і вище середнього », — зазначає Віктор Оборський, керівник департаменту стратегічного консалтингу UTG.

Сьогодні фітнес-індустрія демонструє великий потенціал зростання навіть в умовах економічної нестабільності. Потенційна місткість ринку оцінюється експертами приблизно в $ 2 млрд, тобто, відкладений попит на послуги як і раніше величезний.

«Наявність фітнес-центру, спортзалу, залів для групових занять на території житлового комплексу або в крокової доступності, є одним з конкурентних переваг останнього. Це можна сказати і про бізнес-центрах, в яких фітнес-клуби стали вже обов'язковою умовою. Але щоб зрозуміти, чи вигідно відкривати фітнес-центр, потрібно розуміти локацію, концепцію, маркетинговий і бізнес-план. Такі завдання найчастіше під силу мережевим операторам фітнес-індустрії. Саме вони готові надати широкий спектр послуг за прийнятними цінами і залишатися на плаву навіть у складні часи», — вважає Ангеліна Деревльова, директор з маркетингу та продажу ЖК RiverStone.

Про те, наскільки вигідно інвестувати в фітнес-індустрію, не з чуток знає засновник групи компаній Sport Life Дмитро Єкімов: «В Європі відкриття одного фітнес-клубу окупається за два-три роки, в Україні — років за п'ять-шість. Це не простий бізнес, але він завжди буде затребуваним, а головне — дає віддачу при мінімальних ризиках, чого не скажеш про інших сегментах, на перший погляд привабливих для інвестування. Sport Life — оператор фітнес-послуг, а сервісні послуги менш схильні до коливання курсу валют, більше орієнтовані на національну валюту і не так сильно прив'язані до доларової складової в своїй діяльності, на відміну від рітейлерів».

В даний час в Україні для розвитку фітнес-індустрії чимало сприятливих факторів. Головний — інтерес з боку потенційних клієнтів. Сьогодні модно відвідувати фітнес-клуби, займатися спортом, піклуватися про своє здоров'я. При цьому поріг входу в цей бізнес низький, знайти приміщення практично будь-якої площі за прийнятними цінами теж не дуже складно. За словами експертів, за умови довгострокових договорів і мінімальних вкладень в ремонт і адаптацію приміщень при здачі його в оренду мережевого оператора витрати на будівництво таких приміщень окупаються вже через 3-5 років. Це означає, що вигода від співпраці з сетевіком фітнес-індустрії для девелоперського бізнесу цілком очевидна.

Читати далі...